SPOMLADANSKO KLANJE
Končno je zima mimo, končno spet slišimo ptičke, končno se spet drevesa odevajo v zeleno, končno se je spet pričel težko pričakovani ribolov – na žalost pa se ta stavek ne zaključi tako lepo, saj se konča s »IN PONOVNO SE JE PRIČELO KLANJE KRAPOV!!!«
 
Zakaj sem se odločil, da napišem ta članek? Vsako leto spremljam dogajanje ob vodi in vsako leto je isti film, edino igralci se občasno dopolnjujejo (stari ostajajo isti). Kolikokrat sem do sedaj opazil, ugotovil in dobil informacijo, da se iz vode jemlje preveč rib – ali se to res ne namerava končati!? Vsako spomlad je ista zgodba – izpuščeni krapi, lačni in vajeni hrane, vzamejo vse kar se jim ponudi pred gobček, kar spridom izkoriščajo tako imenovani »ribiči«, ki nikoli nimajo dovolj.. Pa pride zjutraj in ulovi krapa ali dva ali več, pa pride še isti dan popoldan in se zgodba ponovi.. Če med temi spuščenci prime tudi večji krap, tudi to ni problema – za vrečo je vse dobro. »Kar se ulovi, se ne izpusti!« Je njihov moto. Sprašujem se kam s toliko ribami? Slišal sem, da bi naj nekateri ribe prodajali – ne vem, mogoče…. Vem pa zagotovo tudi to, da vseh rib en človek ali pa družina ne more pojesti in vem tudi to, da marsikatera riba po dolgem »pacanju« v zmrzovalniku odplava na zadnjo pot - na gnoj.  Ali pa še bolj odvratna varianta: Ribo ulovim in ker je doma ne rabim ali celo ne jem in se seveda držim zloglasnega mota »kar ulovim, ne izpustim« jo grem ponujat prijateljem in znancem. Hej, kaj pa če bi se ta isti tip ribiča enkrat vprašal;  »Kaj pa, če bi jo izpustil nazaj in jo naj ulovi tisti, ki jo potrebuje..!« Eh,neeee – dovolilnica je predraga, nič ne bom izpustil seveda.
Poznam fante in se družim z njimi, ki mesečno v ribolov vložijo vsaj 1/3 plače, ki ulovijo letno nad 500 kg krapov, ki bi si glede na svoj trud in ves denar, ki ga dobesedno zabrišejo v vodo, še najbolj zaslužili tistega krapa, da si odnesejo domov – ampak ne. Spet se poraja vprašanje zakaj ne? Odgovor je čisto jasen – Užitek ob vodi, užitek ob ribolovu. Nič ni lepšega kot to, da prevaraš ribo na tvoj sistem, na hrano, ki si jo sam izbral in na koncu tega premaganega lepotca vrneš nazaj v njegovo domovanje..  Tisti, ki si karto kupi samo za to, da bo uplenil čim več rib, da ne bo spoštoval rib in narave in se tudi ne bo držal osnovnih pravil – zame NI RIBIČ!!
Osebno take osebe ne bom nikoli spoštoval, pa četudi prijazno govorim z njim – imam v mislih čisto drugo sliko o njem in verjemite mi, tudi niti malo mi ga ne bo žal, ko ga dobim pri kršitvi.
Kot vodja čuvajske službe in kot pošten ribič naprošam vse ribiče, da se držite reda, da spoštujete pravila in da tudi kakšno ribo izpustite. Kormorani in ostale ribojede ptice nam itak že konstantno uničujejo ves pomladek, ne pomagajmo jim, da še mi z masovnim izlovom izropamo naše vode in ne postajajmo vreče brez dna!! 
Za ta članek sem se odločil danes, saj sem maloprej bil pri vodi in gledal te »poštene« ribiče - eden je ujel krapa in ga prijel za škrge ter ga tako »lepo« prenašal okrog, dokler ga ni dal v plastično vrečo, drugi »ribič« pa je takoj po mojem odhodu ujel krapa in ga dal sosednjemu ribiču, ki je z njim oddrvel domov, ta prvi ribič, pa je ribolov nadaljeval. (ker temu nisem bil prisoten, seveda zoper prvega ribiča ne morem ukrepati) To me je tako razjezilo, da sem se doma takoj usedel za računalnik in sestavil to, kar sedaj berete.
Za zaključek; Razmislite o tem kaj sem napisal, in na koncu izberite ali ste RIBIČ ali pa RIBIČ V OKLEPAJIH! Ali ste tisti, ki spoštuje ribe, živali, naravo in uživa v ribolovu, ali pa ste oseba za katero obstajajo ljudski izrazi »MESAR, HAMLAČ, POŽERUH«
Lep pozdrav in vsem poštenim ribičem, prijetno in bogato ribolovno sezono!!
 
VČS;
BORIS
Ribiška družina Ljutomer
Mota 76, 9240 Ljutomer
Telefon: 02 58 48 651 GSM: 041 730 090
E-pošta: info@rd-ljutomer.si ali
         rd-ljutomer@siol.net