50 let RD Ljutomer in car 2009

Ribiška družina Ljutomer je praznično začela ribolovno sezono v jubilejnem letu 2009. Ob svečanosti, posvečeni 50-letnici društvenega, ribiško-gojitvenega in športno-ribolovnega delovanja je kronala novega carja, razglasila nove častne člane in podelila odlikovanja Ribiške zveze Slovenije najzaslužnejšim članom. Praznovanje je odlično uspelo tako po organizacijski plati kot po bogati vsebinski zasnovi praznovanja, popestreni s kulturnim programom učencev Osnovne šole Ivana Cankarja Ljutomer, podružnica Cven, ter ob lepem sončnem vremenu v prijetnem okolju Gezovih jam na Moti, v nedeljo, 26. aprila letos. Prireditev je bila množično obiskana, saj se je zbralo blizu 300 ribičev in ribiških prijateljev ter sponzorjev. S svojim obiskom so počastili visoki društveni jubilej tudi nekateri župani, predstavniki Ribiške zveze Slovenije in sosednjih področnih ribiških zvez in družin ter ribiški prijatelji iz Madžarske in Hrvaške.

Blizu 60 domačih ribičev je že zgodaj zjutraj namočilo trnke v tekmi za prestižni naslov carja Ribiške družine Ljutomer za leto 2009. Car je postal dolgoletni član RD Ljutomer Anton Šalamun z Grlave, ki je naslov carja pridobil že drugič v nekaj letih. Ujel je krapa, težkega 3.180 g. Njegova spremljevalca sta postala Milan Špur s Cvena in Janko Štrakl iz Križevcev, ki sta ujela krapa z enako težo 2.800 g. V kategoriji mladih ribičev je tokrat tekmovalo le 7 ribičev. Najuspešnejši so bili Sašo Škrlec, Matej Škrlec in Rene Barber. Najuspešnejši starejši tekmovalci so prejeli pokale in bogate praktične nagrade, nagrajeni so bili tudi vsi mladi ribiči.

Na zboru ribičev RD Ljutomer, ki je bil v mesecu marcu letos, je bil sprejet sklep, da se štirim dolgoletnim aktivnim članom podeli naziv častnega člana RD Ljutomer. Uradna razglasitev in podelitev listin častnega člana je bila na svečanosti ob 50-letnici RD Ljutomer. Obrazložitev je podal predsednik Zoran Marko, ki je poudaril, da listino in naziv častnega člana lahko prejme dolgoletni član družine, ki ima posebne zasluge za razvoj in uspešno delo družine. Tako so častni člani postali: Mitja Berce, Ivo Lašič in Alojz Špindler iz Ljutomera ter Franc Copot s Cvena.

Ob 50-letnici so nekateri člani RD Ljutomer prejeli odlikovanja RZS. Red za ribiške zasluge II. stopnje so prejeli: Ciril Magdič, Miran Mulec in Ivan Ščavničar.
Red za ribiške zasluge III. stopnje pa so prejeli: Zvonko Hladnjak, Franc Kosi, Boris Kumer, Gregor Lebar, Anton Majcen, Marjan Novak, Samo Škrget, Niko Šmauc, Slavko Štrakl, Alojz Topolovec in Bogdan Vrbnjak.
V Ribiški družini Ljutomer dajemo velik poudarek delu z mladimi ribiči, zato sta bila odlikovana tudi dva prizadevna mlada ribiča. Znak mladi ribič s spominsko listino sta prejela Sašo Škrlec iz Ljutomera in Damir Kocbek iz Pristave.

Ob tej priložnosti je Marko Koračin v imenu RZS podelil Ribiški družini Ljutomer spominsko listino ob 50-letnici delovanja. V imenu Ribiške družine Lendava pa je njen predsednik Anton Sep predal Ribiški družini Ljutomer umetniško sliko v spomin na obletnico in v znak dobrega sodelovanja med obema ribiškima družinama.

(fotografije iz obletnice in tekme za carja, lahko pogledate v galeriji)
 
Prispevek napisal;
Anton Kosi


Ribiška družina Ljutomer
Mota 76, 9240 Ljutomer
Telefon: 02 58 48 651 GSM: 041 730 090
E-pošta: info@rd-ljutomer.si ali
         rd-ljutomer@siol.net