POGIN RIB V ŠČAVNICI
Katastrofa brez meja..

Tema, ki je ne objavljam rad.. Ribiči in ljubitelji narave, smo spet doživeli močan udarec, ki ga je povzročilo neodgovorno človeško dejanje. Namreč 15.10.2013 smo bili obveščeni, da v Ljutomeru v bližini bivše tovarne Konos, po reki Ščavnici, naplavlja na desetine mrtvih rib. 

Ribiči smo se na to obvestilo odzvali ter opravili ogled Ščavnice. Prizor, ki smo ga videli nam  je jemal dih in povzročal stisko v prsih. Po črni in peneči Ščavnici so bile raztrošene mrtve ribe, ki jih je vodni tok počasi odnašal, nekaj pa jih je bilo zagozdenih ob obvodnem rastlinju. »Črna« smrt ni prizanašala nobeni vrsti rib, saj so bile v vodi najdene mrtve praktično vse vrste, ki jih premore ta sedaj prazna in uničena reka. Da ne govorim o mrtvih živalih, ki se jih ob poginu niti ne opazi – rakih, školjkah….
Istega trenutka smo dobili podatek, da je najden vir in lokacija zastrupitve reke. V bližini mlina Stajnko, so traktoristi na manjšo polje izlivali enormne količine gnojnice, ki je zaradi napite in predozirane zemlje pričela iztekati v kanal meteorne vode mlina, ta pa se zliva v potok Kučnica. Kot pa vemo se omenjeni potok izliva v reko Ščavnico tih za »bazenom« kjer se je ta vsa gnojnica pomešala in pričela delati pomor, kot smo ga doživeli.
Ker ribiči o tem ne nameravamo ostati ravnodušni, smo o dogodku obvestili center za obveščanje ter policijo, ki je pravilno odreagirala ter na kraj poslala kriminalističnega tehnika, kateri je opravil ogled ter vzel vzorce. Sledi zbiranje obvestil in kazenski oz. civilni pregon zoper storilca, ki pa bi naj bil tudi že znan.
Naslednjega dne – po ugotovljenem poginu rib, smo se ribiči zbrali ter pričeli z odstranjevanjem mrtvih rib. Oboroženi z visokimi čevlji in dolgimi podmetalkami, smo očistili večji del reke, oz. mesta, katera so bila dosegljiva. Tisti dan je tako bilo iz vode pobranih za 110 kg mrtvih rib. Večji del rib, pa je bil že odplavljen v reko Muro ali pa jih nismo mogli doseči. Ocenjujemo, da je poginilo za okrog 1000 kg rib.

Ribiška družina Ljutomer je sklenila, da to dejanje ne bo ostalo nekaznovano in bo zoper storilca primerno odreagirala. Vsem ribičem in prostovoljcem pa se iskreno zahvaljuje za pomoč pri delu in informacijah v zvezi tega katastrofalnega pogina.

S spoštovanjem!

RD Ljutomer.

PS:_FOTOGRAFIJE SI LAHKO OGLEDATE OB KLIKU NA SPODNJO PUŠČICO.

ffffff
Ribiška družina Ljutomer
Mota 76, 9240 Ljutomer
Telefon: 02 58 48 651 GSM: 041 730 090
E-pošta: info@rd-ljutomer.si ali
         rd-ljutomer@siol.net