NOVI REŽIMI IN PRAVILA ZA 2013 TER VSE O NAČINU RIBOLOVA UJEMI IN SPUSTI
Z letom 2013 je RD Ljutomer odločneje pristopila k načinu izvajanja ribolova UJEMI&SPUSTI, ter v tej smeri izvedla več aktivnosti in uvedla prepovedi oz. omejitve, ki bodo konkretno napisane - obrazložene spodaj.
V smislu, da čim bolje izkoristimo naše vode, privabimo tuje ribiče – goste in hkrati povečamo atraktivnost naših voda, smo izvedli naslednje spremembe:
1. GEZOVE JAME:

Gezove jame so sedaj preimenovane oz. je vsaka gramoznica dobila nazaj svoje domače »staro« ime in sicer;

- JAMA GOLNIK – velika jama ,
- JAMA SIGET – prej turistična jama,
- JAMA MOTA - prej motarska jama
- ŠPORTNA JAMA – prej tekmovalna jama

Značilnost jam GOLNIK in SIGET je to, da sta po novem namenjeni  tako za lov na sistem UJEMI&SPUSTI, kot za običanji ribolov.  Športna jama, pa bo od sedaj naprej na voljo za treninge skupinam ribičev, ki bodo za uporabo plačali določeno odškodnino.
Običajni ribolov v tem primeru pomeni, da še bo vedno dovoljeno izvajati ribolov po prejšnjih pravilih in datumih, vendar bo v primeru izvajanja ribolova v eni izmed teh dveh jam, potrebno kupiti dovolilnico in bo možen uplen enega krapa do max. 5 kg teže, ali pa ostalih rib po veljavnem predpisu…
V primeru, da se odločimo, da bi v kateri od teh dveh jam  izvajali ribolov na sistem UJEMI&SPUSTI, oz. kampirali – ali izvajali le nočni ribolov v standardnih mesecih JULIJ, AVGUST in SEPTEMBER, bomo za to dobili posebno ribolovno dovolilnico.

Za zgoraj opisan način – ribolov ponoči, se je potrebno obvezno predhodno najaviti (ne čakamo na čuvaja na mestu ribolova kot prej)  in si priskrbeti ribolovno dovolilnico, tudi za ribolov ob vikendu v JULIJU, AVGUSTU in SEPTEMBRU.
Ta karta velja samo za način U&S in je potem tudi logično, da rib ne smemo upleniti, temveč jih obvezno po tehtanju ali fotografiranju, nepoškodovane vrnemo nazaj v vodo.

Način UJEMI&SPUSTI se bo v AK Gajševci in jamah GOLNIK in SIGET lahko izvajal skozi celotno leto in kateri koli dan - tudi med tednom in več dni hkrati (kampiranje), vendar  se izvajanje ribolova lahko začne le OB PREDHODNI NAJAVI in NABAVI posebne ribiške dovolilnice. Kje in od koga se bo ribiška dovolilnica lahko nabavila ter njihova  cena, bo objavljeno v posebni rubriki na portalu – CENIK RIBOLOVNIH  DOVOLILNIC.
POMEMBNO: Nočni ribolov krapa in amurja, bo dovoljen le na omejeni način – na način UJEMI&SPUSTI. Pomeni, da v nočnem času – v nobenih izmed jam, kjer bo nočni ribolov dovoljen – tudi ob do sedaj standardnih mesecih JULIJ, AVGUST in SEPTEMBER, (GEZOVE JAME, BABINCI IN GAJŠEVCI), ne bo dovoljeno UPLENITI RIB, razen rib PLENILCEV. (1)

(1) LOV RIB PLENILCEV: Lov rib plenilcev bo dovoljeno le ponoči in ob vikendih v mesecih JULIJ, AVGUST in SEPTEMBER in tedaj bo možna nabava standardne karte za nočni ribolov.  Več podatkov - poglej v rubriki NOČNI RIBOLOV. Ribolov ribe plenilca, bo še vedno izključno dovoljen le na eno ribiško palico.

2. GAJŠEVSKO JEZERO;

Za Gajševsko jezero, prav tako velja režim UJEMI&SPUSTI in velja enako kot v jamah GOLNIK in SIGET in sicer, da se lahko lovi in kampira skozi celotno leto – ob predhodni najavi in nabavi posebne dovolilnice - karte. V Gajševcih, dnevna karta za člana RD Ljutomer ni plačljiva, plačljiva je le nočna karta (U&S)

Za gramoznico BABINCI ni sprememb – oz. bo letos fiksno uveden nočni ribolov v poletnih mesecih (JULIJ, AVGUST, SEPTEMBER). Tudi tu ob vikendih velja sistem UJEMI in SPUSTI, razen za ribo roparja, soma.

POVZETEK;

Na vseh vodah, kjer RD dovoljuje nočni ribolov  (GAJŠEVCI, GEZOVE in BABINCI) – ne glede na mesec oz. letni čas, je uveden sitem UJEMI&SPUSTI. Pomeni, da v primeru izvajanja nočnega ribolova, ni dovoljeno upleniti ribe, razen RIBE PLENILCA – soma  in to samo v mesecih JULIJ, AVGUST in SEPTEMBER, če se seveda odločimo, da bomo lovili na tak sistem.

Da bi povečali užitek ribičev, privabili ribiče iz drugih koncev in ohranili populacijo večjih rib – predvsem krapov in amurjev, smo sprejeli pravilo, da ni dovoljeno upleniti krapovcev nad 5 kg in vzporedno s tem dali večji pomen načinu ribolova – UJEMI in SPUSTI. Konec lanskega leta, smo že kupili večjo število krapov teže 5-6 kg in z njimi poribili nekatere vode (poglej fotografije spodaj).

Vse ribiče pozivamo, da se novemu sistemu prilagodijo in da nemudoma pričnejo ta pravila upoštevati.

Dober prijem!
RD LJUTOMER

Ribiška družina Ljutomer
Mota 76, 9240 Ljutomer
Telefon: 02 58 48 651 GSM: 041 730 090
E-pošta: info@rd-ljutomer.si ali
         rd-ljutomer@siol.net